Blog

Mit jelent a HEPA szűrő?

Csernák Levente
2019.10.14 17:16

HEPA szűrők – az alapok

Bevezetés a HEPA szűrők világába

 

- hepa szűrő lényege

hepa szűrő anyaga

hepa szűrő tisztítása


Mit jelent a HEPA rövidítés?

HEPA rövidítés az alábbit jelenti:”Nagy Hatásfokú Részecske Szűrés”. Ez azt jelenti, hogy a HEPA szűrő feladata a részecskék felfogása és szűrése. Így a HEPA szűrőt légszűrőnek is nevezik. Sokan egy márkanévnek vagy gyártónak tulajdonítják a HEPA szót, de ez nem így van. A HEPA szűrő egy légszűrő.

Honnan ered a HEPA szűrés?

A Második Világháború alatt A Manhattan Projekt fedőnév alatt a tudósok egy olyan szűrőt próbáltak alkotni, ami kiszűri a radioaktív részecskéket a levegőből. Ennek a kutatói munkának az eredménye a ma is ismert HEPA szűrő. A háború végéig titokban tartották, de már széles körben használták orvosi célokból. Laboratóriumok, korházak, ipari létesítmények, és még lehetne sorolni, kik használták fel szűrőképességét.

Mennyire hatásos a HEPA légszűrő?

Az igazi HEPA szűrő 99,97%-os hatékonysággal tudja szűrni a levegőt. Az egészen kicsi 0.3 mikron nagyságú részecskéket is megfogja. Ez teszi a leghatásosabb légszűrő berendezéssé. Ha allergiával küzd vagy csak tiszta levegőt szeretne szívni, akkor a HEPA szűrő Önnek való.

Milyen részecskéket tud a HEPA szűrő kiszűrni?

 • Poratka: 0.5 és 50 mikron között
 • Háztartási por:05 és 100 mikron között
 • Emberi szőr: 70 és 100 mikron között
 • Baktérium: 35 és 10 mikron között
 • Virágspóra: 6 és 100 mikron között
 • Penész: 20 és 200 mikron között
 • Füst: 01 és 1 mikron között

 

Miért fontos a 0,3 mikron nagyság?

A HEPA szűrőt minden méretű részecskével tesztelik. A tesztek kimutatták, hogy a 0.3 mikronnál nagyobbak és kisebbek könnyebben fennakadnak a szűrőn. A 0.3 mikron méretű részecskéket nehezebb elfogni.

 

Ezen kívül az ilyen méretű részecskék elég kicsik ahhoz, hogy elmenjenek a szőrszálak mellett, de túl nagyok ahhoz, hogy könnyen belélegezzük.

 

 Mi a HEPA szűrő lényege ?

A HEPA szűrő anyaga gyakran egy nem szőtt anyag. Néha szintetikus, néha üvegszálas. 4 módon fogja meg a részecskéket.

 • Becsapódás– Amikor a levegő a szűrőn keresztülmegy, akkor a 0.5 mikronnál nagyobb részecskék megragadnak a szűrőn.
 • Diffúzió – A legkisebb részecskék (0.1 mikron) annyira könnyűek, hogy nem a levegővel repülnek, hanem a levegőn keresztül. Ezek általában egy rostszálban fennakadnak.
 • Közbeavatkozás– Azokat a részecskék, amelyek nem elég nehezek, de nem elég könnyűek, szinten fennakadnak a rostszálakban.
 • Szitálás– Ez akkor történik, amikor a rostszálak olyan közel vannak egymáshoz, hogy a részecskék egyszerűen nem férnek el a levegőben. Ezek általában 1 mikronnál nagyobb részecskéknél történik.

 

 A négy módszer együttesen majdnem minden részecskét megfog. Így a HEPA szűrő az egyik legjobb légszűrő eszköz.

 

Mi használ HEPA szűrőt?

HEPA szűrők találhatóak légtisztító berendezésekben és porszívókban. Ezek a légszűrők segítenek megvédeni az embereket és a környezetet a káros anyagoktól.

 

Mi a helyzet a nem HEPA szűrőkkel? Ők is jó?

 

Nem. A hagyományos légszűrők nem fogják fel a részecskéket. Ha bármilyen allergiával küzdesz, akkor csak HEPA szűrős berendezéseket használj. Megéri! Oldalunkon minden porszívóhoz megtalálod a szűrőt, legyen az Samsung HEPA szűrő, Siemens HEPA filter vagy LUX hepa szűrő.